Tradiční léto v podání rysa v honitbě MS

10.08.2014 13:00

Stejně, jako v minulém roce, i letos o sobě dal opět vědět rys v naší honitbě. První týden prázdnil byl „okořeněný“ nálezem stržené mladé srny, která se stala kořistí rysa u Nakolické pískovny. Srna měla sežranou hlavu s krkem až mezi plecka a pak ponechána celá na místě pro další obyvatele přírody, především vrány a divoká prasata. Následně nebyl měsíc zjištěn žádný nález strženého kusu a pouze stopní znaky rysa v místech U lípy a u Nakolického rybníka dávaly tušit jeho přítomnost. Dále se nám dostávali informace, že se rys usadil v okolí obce Hranice u Nových Hradů, kde začali nacházet stržené kusy ovcí. Náš předpoklad, že se rys posunul se svým teritoriem dále a honitbu MS včetně domácích zvířat v ní nechá na pokoji byla ovšem mylná. V pátek došlo k hlášení stržené ovce opět v Byňově u Sasmanů. Kontrolou místa jsme zjistili, že došlo k útoku pravděpodobně rysí samice s kotětem, neboť byly na místě nalezeny stopy jak od dospělého rysa tak od kotěte. Zda bylo jedno nebo více koťat na místě se již určit nedalo. Nicméně došlo k usmrcení ovce, které byla sežrána celá kýta a ohryzána stehení kost do neskutečné špičky. Ostatní části zadní nohy chyběly.

V sobotu pak přišlo hlášení od občanů osady Vyšná, že je zde uhynulý kus srční zvěře na louce za osadou. Na místo jsme vyjeli provést kontrolu, kdy bylo zjištěno, že na louce za obcí Vyšná již v sousední honitbě, leží slabší kus holé srnčí zvěře, pravděpodobně slabý roční kus, který měl sežranou hlavu s krkem až mezi plece a vytrhané vnitřnosti. Okolo bylo místo zválené, pravděpodobně od hry rysa s uloveným kusem.

Poslední místo, kde rys lovil je také místo, kde byl naposledy rys i viděn a to zhruba před třemi týdny a to očitými svědky, kteří jeli z práce od Českých Velenic okolo 23. hodiny. Uvidíme tedy, jak často se budeme s podobnými případy a výskytem rysa i nadále setkávat. Přítomnost rysa můžeme sledovat hlavně na chování srnčí zvěře. V místech, kde na večerní paši vytahovalo i okolo 10 kusů srnčí zvěře a kde rys lovil, můžeme sledovat větší opatrnost zvěře a její nervoznější chování včetně větší roztroušenosti těchto kusů na větší ploše. Doufejme tedy, že rys zůstane věrný své pověsti, kdy loví pouze staré a nemocné kusy a tím pomáhá i nám myslivcům ve zvyšování kvality ne jen srnčí populace v naší honitbě. - Bry-