Myslivecký spolek Nové Hrady, z. s.

Myslivecký spolek Nové Hrady byl založen ustavující schůzí roku 1962 a schválením stanov začátkem roku 1963 pak spolek zahájil svou činnost jako Myslivecké sdružení Nové Hrady. Změna názvu na „Myslivecký spolek“ proběhla v roce 2015.

Téměř šedesátiletá historie spolku znamenala mnoho změn a ať už souvisely s legislativními požadavky různých politických režimů, pronájmy honitby, nebo vlastní činností, Myslivecký spolek Nové Hrady se vždy úspěšně adaptoval a díky tomu dnes právem patří mezi nejstarší spolky v Nových Hradech a zároveň i mezi největší.

Naším cílem byl vždy udržitelný rozvoj tradiční myslivecké kultury, péče o zvěř a ochrana přírody a krajiny. Dlouhodobě tak v tomto duchu plánujeme veškeré naše aktivity.

Rozvoj myslivecké kultury

Pravidelně propagujeme tradiční myslivost ve všech jejích oblastech: myslivecká kultura (myslivecká mluva, hudba a umění…), zoologie, kynologie, zbraně a střelectví, ekologie…Tyto obory Vám představujeme různými formami během našich akcí pro veřejnost, které buď sami organizujeme, nebo jsme v roli spolupořadatelů.

Péče o zvěř a ochrana přírody a krajiny

V průběhu celého roku se věnujeme chovu a lovu zvěře, a to v souladu se zákonnými požadavky i našimi interními předpisy. V praxi to znamená přikrmování zvěře v době nouze, budování a provoz různých typů mysliveckých zařízení v honitbě, podpora obnovení stavů drobné zvěře v krajině, prevence vzniku škod na zemědělských a lesních porostech, ochrana zvěře při přechodu komunikací pomocí zradidel a pachových ohradníků, „vyhánění“ mláďat v době sečení, redukce zvěře nevhodné do dalšího chovu, přemnožené a škodné, úklid honitby a mnoho dalšího.

Naprosto nedílnou součástí naší činnosti jsou akce orientované na děti a mladé lidi. Intenzivně spolupracujeme s Mateřskou školou a Základní školou Nové Hrady, vč. školní družiny, kde pro děti pořádáme pravidelné přednášky na různá téma.

Děti mohou také v Nových Hradech navštěvovat zájmový kroužek pod organizací Mladých myslivců a ochránců přírody Nové Hrady, se kterým dlouhodobě kooperujeme.

Svět myslivosti dětem představujeme i v rámci několika pravidelných akcí, např. soutěž Zlatá Srnčí Trofej - memoriál. B. Švarce, Den ochrany přírody, myslivosti, rybářství a včelařství.

Náš spolek je mladým lidem vždy otevřen a jsou u nás vítáni. Ty, kteří projeví o myslivost vážný zájem, na jejich cestě podporujeme a účastníci kurzu o první lovecký lístek, mají možnost pod záštitou našeho spolku vykonat povinnou praxi a následně, po složení mysliveckých zkoušek, požádat o přijetí za čekatele, což je první krok ke vstupu do našeho spolku.

Všichni členové a přátelé našeho spolku jsou vyznavači tradiční myslivosti -  unikátu, který byl zapsán na seznam nehmotného kulturního dědictví v České Republice a který je znám i ve světě UNESCO – to je náš směr, náš životní styl, to je Myslivecký spolek Nové Hrady.