Šakal se začíná značně zvedat !

20.10.2019 15:26

O tom, že šelmy reagují svou početností na stav své potravy, tedy namnožení zvířeny, kterou se živí není pochyb o čemž svědčí i nárůst početnosti šakala. Tato šelma se namnožila u sousedů takovým stylem, že se rozhodli zařadit ji na seznam lovné zvěře. Je jen otázkou času, kdy začne šakal trápit nás tak, jako například lišky, kuny či jiné šelmy.

Šakal se v Rakousku stane lovnou zvěř

Šakal obecný se v Rakousku úspěšně šíří a reprodukuje. Spolková země Burgenland proto stanovila dobu lovu, kdy bude šakal v budoucnu loven, aby populace zůstala pod kontrolou.

V rakouském Burgenlandu se šakal stane zvěří se stanovenou dobou lovu. V budoucnu by měl být loven od 15. října do 31. ledna, jak stanoví nový doplněk burgenlandského zákona o myslivosti.
Státní ochrana přírody potvrdila, že populace šakala je ve spolkovém státě stabilní. Šelma se nyní pohybuje ve smečkách. Stanovisko ochrany přírody je nutné, aby mohl být loven druh chráněný směrnicí o stanovištích.

Šakal bude chráněn v době péče o mláďata
Lovecká sezona šakala bude pravděpodobně zahájena až v roce 2020. V sousedním Maďarsku je jeho doba lovu celoroční, avšak Burgenland se záměrně rozhodl pro mírnější opatření, aby odstřel probíhal na podzim a v zimě, kdy se šelma nereprodukuje, ani nevychovává potomstvo.
Zdroj: Svět myslivosti: Podle jagderleben. de, 20.10.2019, redakce