Prosinec je tu !!

04.12.2019 12:00

Prosinec je měsícem chladného a mrazivého počasí, kdy zvěř začíná pociťovat první nedostatky potravy. Tráva ztrácí svou výživovou schopnost z důvodu malého slunečního svitu a co bylo zelené je většinou uschlé nebo shnilé. Zde jsou na řadě myslivci, aby zvěři v tomto období obecně nazývané obdobím nouze pomohli. Především je potřeba zanést krmelce kvaltním senem a pokud byl myslivec v létě podstiví může přihodit i trochu letniny. Samozřejmostí je dnes sůl, která je zdrojem minerálních látek. Krmení jadrným krmivem je také možné, ale doba v přikrmování by neměla přesáhnout pět až sedm dní, kdy zvěř nemá k jádru přístup. Tři dny po odebrání posledního zrna jadrného krmení např. ovsa či pšenice dochází v bachoru zvěře v úbytku bakterií a nálevníků, kteří mají za úkol natrávit  a přetavit jádro v energii. Pokud klesne množství bakterií a nálevníků v bachoru zvěře, dochází k dietetickým potížím, zvěž má zdravotní potíže především velké pálení žáhy a v důsledku toho si pomáhá okusováním jehličnatých dřevin a loupáním kůry, čímž dochází k poškozování lesní kultury. Stejné je to s předkládáním siláže, která je velmi kyselá a působí obdobně, jako nevhodně překládané krmivo obilné. V zimně nepřdkládáme zvěři žádné pečivo a to ani staré ani nové. Kvasnice obsažené v pečivu můžou doslova roztrhnout zvěři bachor a ta pak umírá v krutých bolestech. Na zimu totiž dochází například u srnčí zvěře ke sníženi objemu bachoru až o dvě třetiny!!!! O plesnivých a zkažených potravinách se nemá vůbec cenu bavit, ty do lesa zkrátka nepatří vůbec.

Rovněž musíme dávat pozor na předkládání dužnatých krmiv. Některá jsou náchylná k chemickým reakcím, kdy se po přemrznutí stávají jedovatými. Vhodná je například mrkev a řepa.

Dbejte prosím na dodržování klidu v lesích a na koukách, aby zvěř v této době nemusela vydávat více energie na útěk před psy a neslušnými návštěvníky, neboť ji na konci zimy může chybět a zvěř poté hyne mrazem. Nevíme, jak bude zima dlouhá a jak ji bude zvěř snášet. Děkujeme. Bry.