Počasí a myslivost .

23.03.2020 14:00

Vážení návštěvníci našich stránek, ne jen vám neuniklo, jak bláznivé počasí nás trápí, kdy v zimních měsících zažíváme jarní dny a obráceně. Již několik let věnujeme pozornost změně klimatu, kdy se čím častěji stává, že v březnu začne přituhovat a nejsou neobvyklé ani silnější mrazy. I v letošním roce pozorujeme tento trend, kdy nám počasí dává najevo, jak malými pány na planetě Zemi jsme. V uplynulých dnech se teploty na slunci šplhaly až k 25 stupňům a najednou strmý pád a ochlazení se sněžením a mrazy okolo - 7 stupňů. Pro nás, lidi, to takový problém není, ale pro zvěř už to problém je a to nemluvíme o stromech a rostlinách, které začaly rozkvétat. Co se stane se stromem, který omrzne víme, je to tragedie pro drobný hmyz v první řadě, včely až po konečné spotřebitele ať už lidi nebo zvěř, neboť úroda bývá prahbídná.

Pro zvěř znamenají mrazy jasný signál, že v tuto dobu ještě není vhodné zahnízdit nebo přivést na svět nové potomstvo. Bohužel, u mnohých druhů je březen měsícem zrodu nových životů a tak nastávají situace, kdy pomrznou snůšky vajec divokých kachen, umrznou nově narození zající a těžko se přížívá i poslům jara, tedy drobnému ptactvu, ale i čápům apod. Doufejme, že letošní březen si tyto chladné dny podrží jen poskromnu a bude jaro, na které jsme byly vždy zvyklí. Počasí bude mít i vliv na událost, která je v březnu jedičnou událostí v přírodě a tou je jarní tah sluky lesní. Její pískání a kvorkání na začátku večera je lahodící uchu každého pravodatného myslivce.

Každý správný myslivec má již ke konci března vyčištěný krmelec, kde ponechá pouze sůl a minerální doplňky s nějakou malou dobrotou na zub, jako mrkví, jablkem apod.

MS Nové Hrady přeje všem slušným návštěvníkům a pravým myslivcům hezké jaro! Bry.