Nový rok je zde !

01.01.2020 16:00

Tak jsme přivítali rok 2020, ale přívitali jsme ho správně? Zatím, co někteří myslivci vyšli do lesů, aby zvěři dopřáli to, co potřebuje, jiní také vyšli do lesů a nasypali tam přesně to, co zvěři způsobuje silné bolesti a úhyn. Ano, i takoví myslivci mezi námi jsou a v pravdě se o nich, jako o myslivcích bavit nemůžeme. Stejné je to s rachejtelmi a petardami, kterých se rok co rok nakoupí a odpálí tisíce za nemalé prostředky. V době, kdy svět řeší emise skleníkových plynů a oteplování planety nikomu nevadí toto chování velké většiny ne jen občanů naší země. Je proto na zamyšlenou s tímto něco udělat a dopřát si v posledním dni v roce klidu bez rachejtlí, ono to ten nově příchozí rok stejně nezmění k lepšímu, spíše naopak. Ihned po novém roce jsou webové stránky plné zraněných volně žijících živočichů a zvěře a práce tak přibývá veterinářům a záchranným stanicím. Rovněž se ztrácí hodně psů, kteří ze strachu opouštějí zběsile svůj domov a těžko se do něho vracejí.

V měsíci lednu roku 2020 začala platit nová vyhláška lovu jednotlivých druhů zvěře a tak je na zváženou každého, kdo vstupuje do honitby s právem výkonu myslivosti, aby vzal rozum do hrsti a choval se, jako opravdový hospodář v krajině a ne, jako tupý stroj, který dostal povel k zabíjení. Argumenty, kterou jsou předkládány jsou z velké části neopodstatněné a zavádějící. Bohuže, žádná velká diskuze mezi odborníky na tuto problematiku neproběhla a podle toho nastalá opatření vypadají. Doufejme, že se každý bude chovat tak, jak mu ukládá myslivecký řád a etika.

V lednu bývají kruté mrazy, které hodně prověří připravenost zvěře, ale i ostatních obyvatelů přírody a také myslivce. Obecně platí, že než přikrmovat zvěř špatně, je lepší nepřikrmovat ji vůbec. A co vlastně zvěři předkládat v době nouze? Především kvalitní seno a zpřístupnit zvěři dostatek vody. Neměla by chybět kamenná sůl u krmelce a pokud máme nasušenou letninu, předkládáme i ji. Dále mrkev a řepu s minerálními doplňky. Pokud nekrmíme pravidelně jadrné krmivo, tedy většinou oves nebo pšenici, přestaneme jej zvěři předkládat a ponecháme jen kvalitní seno. Co rozhodně vynechat je jakékoli pečivo, plesnivé ovoce a cukroví. Pečivo v podobě dobře vysušeného chleba či rohlíků bez známek plísně může předložit tehdy, pokud jsou silné mrazy a sucho a spíše v menším množství, tedy spíše v kusech než desítkách kusů. V případě vlhkého počasí nebo oblevy dochází u pečiva k rychlému kažení a množení plísní, které způsobují zvěři krutou smrt. O tom, že krmení předkládané zvěři na zem nepatří se netřeba ani zmiňovat.

Závěrem dbejme zvýšené pozornosti na silnicích při provozu motorových vozidel. Ke srážce se zvěří dochází v drtivé většině proto, že nepřizpůsobíme rychlost. V noci je potřeba snížit rychlost jízdy a plně se věnovat řízení vozidla.

Všem podstivým myslivcům, podporovatelům MS Nové Hrady a milovníkům přírody přejeme dobrý vstup do nového roku 2020, hodně osobních a pracovním úspěchů a především pevné zdraví. Bry.