Nový rok a měsíc leden se hlásí o slovo :-)

01.01.2021 12:00

Vážení návštěvníci našich stránek, nový rok, rok 2021, je tu a s ním měsíc leden. Pro všechny pravodatné myslivce platí, že se v honitbě věnují péči o zvěř a pokud panuje mráz a sněhová pokrývka, přikrmuje ji dle potřeby především kvalitním senem a minerálními látkami, které uvítá především srnčí zvěř, neboť srnci nasazují nové paroží.

Na Novohradsku panují podmínky vhodné pro zvěř, nikoliv však pro přikrmování senem. Po zanesení krmelce v mrazu senem dochází po oblevě k jeho zvlhnutí a zvěř jej příjmá jen v opravdové nouzi. Proto je lepší vyčkat, až budou mrazy trvaleší a poté krmelce zanést. Ke krmelci dále předkládáme ovoce a nepřemrzlou zeleninu. Opakování je matka moudrosti a tak platí, že pečivo a potraviny pro lidi nemají v lese své místo, neboť jsou velmi škodlivé pro zvěř!!!!

Vzhledem ke kroonavirovým opatřením panuje v našich lesích velký pohyb lidí a to jak pěších, tak cyklistů nebo i motoristů. Prosíme všechny, kdo vstupují do zdánlivě opuštěného lesa, aby se drželi značených cest, repsektovali zákaz vjezdu na lesní cesty a v lese se pohybovali tiše. Své čtyřnohé kamarády mějte na vodítku, aby nedošel k újme jak váš pejsek tak zvěř. Pozor na divoká prasata. Bachyně vodí selata a pro psa může takové setkání skončit smrtí.

Pevně věříme, že vše bude brzy v  normálmu a všichni se naplno vrátíme k tomu, co máme rádi. Myslivci z Nových Hradů přejí všem krásný leden v naší přírodě. Bry.