Měsíc říjen je tu!!

02.10.2014 11:58

Vážení návštěvníci našich stránek, září uteklo, jako voda z náhonu a je tu vyloženě podzimní měsíc říjen. Ten je ve znamení končící jelení říje a nastupující říje zvěře dančí. Kdo se v této době pohybuje v přírodě ví, že mohutné jelení troubení nahrazuje chraptivo-krkavé rochání daňků. V této době nastává lov kapitálních kusů a každý správný myslivec by měl lovit tuto ušlechtilou zvěř dle svého nejlepšího vědomí a svědomí. To znamená, ponechat na živu chovné kusy, které dají základ další generaci a naopak lovit již kusy staré či průběrné, které mohou říji rušit. V MS Nové Hrady je situace s dančí zvěří dobrá, ale nikde není napsáno, že nemůže být lépe. Je tedy na místě poskytnou zvěři ne jed dostatek vhodné potravy, ale zachovat ji i klid. Lov je dobré provádět z posedů a případné šoulání provádět s maximální opatrností a mít pro tento způsob lovu dostatek času. Jak říká satré myslivecké přísloví "Kdo sedí loví, kdo chodí vidí". Rovněž probíhá lov divokých kachen. I zde je třeba mít na mysli dodržování zákonných podmínek společného lovu, myslivecké etiky a základních civilizačních návyků, jakými je i úklid loveckého místa od vystřelených nábojů, svačiny apod. Zní to jako klišé, ovšem čím dál více se s tímto nešvarem setkáváme. Na polích vrcholí sklizně zemědělských plodin, jakou je i kukuřice.

Tak, jak v současné době hospodaří většina zemědělců, poskytuje monokultura kukuřice ne jen velmi vítanou potravu zvěři, ale i kryt, ze kterého je velmi obtížné zvěř vytlačit a následni ji lovit. Návod na to, jak správně pěstovat kukuřici, poskytuje pořad České televize Tisíc let české myslivosti, kde je jeden díl věnován právě divokým prasatům a kukuřici. V pořadu hovoří zemědělec - myslivec a je to příspěvek k zamyšlení. Členové MS Nové Hrady činí opatření k zabránění škod v těchto zemědělských kulturách, ale boj je to často marný. Při poslední této aktivitě, jakou byla naháňka na černou zvěř, se v prosečených průzích podařilo ulovit jedenáct kusů, většinou roční černé zvěře, což je velký úspěch. Na lovu se podíleli i členové okolních sdružení, kterým patří velký dík za pomoc. Právě vysečené pruhy či prosetí kukuřice vhodnou kulturou usnadňuje lov a tím i ochranu těchto plodin.

Probíhá i lov holé srnčí zvěře. V této době již můžeme dobře posoudit fyzickou kondici holé samičí zvěře a srnčat a proto i zde začneme s průběrným odstřelem. Rovněž lov směřujeme na straky a vrány, kterých je v honitbě MS dostatek. Ukazuje se, že ani lov s "balabánem", nemusí být úspěšný a je proto nutné vytrvat.

Co se pracovního nasazení týká stojí před členy MS další úkol a to oprava kachních budek, kdy využijeme vypuštěných rybníků a dáme vše dohromady. Rovněž zbavými rybníky starého mysliveckého zařízení, které již dále využívat nelze. Dále se MS musí připravit na vyhotovení nových stanov, které budou v souladu s novým Občanským zákoníkem. Pomalu se chystáme na přípravy mysliveckého plesu a poslední leče. Práce je před námi dost a proto není na co čekat.

Závěrem apelujeme tradičně na všechny návštěvníky našich stránek. Pokud půjdete v tomto a následujících měsících do lesů, držte se značených cest a chovejte se tiše. Zvěř potřebuje klid, aby nabrala dostatek energie na zimu a tuto vydržela bez větší újmy. Je prokázáno, že dobře fyzicky připravená zvěř, která není stresována ze strany okolního prostředí, nepůsobí škodu na lesích a zemědělských kulturách ve velkém rozsahu, ale v únosné míře. Mějte prosím na mysli, že ani zdaleka nejste v lese sami.

Přejeme vám všem hezký podzim a mnoho zážitků z naší krásné přírody. -Bry-