Léto je v plném proudu, buďte ohleduplní k přírodě

08.08.2020 11:00

Váížení návštěvníci našich stránek a novohradské přírody. Léto je v plném proudu a zdánlivě okurková sezona, která platí například pro novináře, rozhodně neplatí pro myslivce. I s ohledem na aktuální dění ohledně šíření nákazy Covid-19 se rozhodla spousta občanů naší vlasti zůstat na dovolené doma a proto jsou naše lesy plné turistů jak pěších tak cyklistů. Apelujeme proto na vás, kteří jste se rozhodli pro návštěvu ať už lesů v okolí Nových Hradů nebo rybničních soustav či jiných lokalit, aby jste se chovali tiše a drželi se značených cest. To, co si sebou přinesete si zase odneste a myslete na to, že bez živé přírody se neobejdeme. Přelom měsíce července a srpna je ve znamení srnčí říje, která se může posouvat dle regionů a počasí. Srnčí zvěř je velmi aktivní především ve večerních hodinách a tak jsou i přesuny vozidlem pro tuto zvěř a v této době nebezpečné. Snižte proto rychlost jízdy a dbejte zvýšené opatrnosti. Ani světelné či pachové ohradníky nejsou 100% zárukou, že se zvěř nerozhodne přejít vozovku a v období říje, kdy srnci svádí prudké boje, které končí rychlým úprkem bez rozvahy i přes komunikace znamenají nepříjemné střety se zvěří a její úhyn na místě či v nedaleké houštině v těžkých bolestech.

Rovněž jsou v lesích stále k vidění markazíni, tedy velmi mladá selata černé zvěře, tedy divokých prasat. Markazína poznáte podle tipického zbarvení, kdy se na těle střídají světlé a tmavé pruhy. POZOR na vaše čtyřnohé kamarády, ty mějte vždy na vodítku a pohybujte se jen po cestách. Vyhýbejte se houštinám a mlazinám, kde zvěř tráví den a bachyně se sem uchylují právě se selaty, které úporně brání!!!!

Pro ty milovníky přírody, kteří ji chtějí něco vrátit, je zde jednoduchá pomůcka při pohybu přírodou. Vezměte si doma jakoukoli tašku či větší igelitový pytlík a tento použijte při procházce přírodou ke sběru různých odpadků, které zde odhazují omezenci, kteří si neuvědomují, jak moc přírodě ubližují. Není pak složité nalézt uhynulého ježka zamotaného do síťky od pomerančů, kunu s hlavou v plastové láhvy od kefíru apod. Mysleme na to, že se tyto odpadky sami neuklidí a pokud je tam pohodil člověk, zase jen člověk může toto napravit.

Protože všem pravodatným myslivcům toto lhostejné není, pravidelně uklízíme naše lesy, louky a potoky a vracíme jim původní krásu a čistotu pro boducí generace. Vy, ať už myslivci či návštěvníci přírody myslete na to, že nikdy není pozdě začít. Tak jděte a začněte, příroda vám bude vděčná.

Hezké léto přejí novohradští myslivci! Bry.