Květen v myslivosti na Novohradsku

03.05.2020 10:00

Vážení návštěvníci našich stránek, měsíc květen je pro myslivce měsícem zvýšené aktivity v honitbě a to hned z několika důvodů. Tím prvním a hlavním úkolem je zajistit klid v honitbě pro hnízdící ptáky, především husy a kachny, kdy mají husy již většinou vyvedená mláďata, která je následují po hladině. Kachny ještě mohou sedět na hnízdě a objevují se noví zajíci. Spárkátá zvěř se chystá ke kladení srnčat a kolouchů, bachyně vyvádí své markazíny a proto je potřeba hlídat si své čtyřnohé kamarády, aby nedošlo k jejich úrazu při volném pohybu po honitbě, který je zakázaný zákonem a každý návštěvník je povinen pohyobvat se po vyznačených cestách.

Události dnešních dní ženou více a více lidí do přírody. Je to v pořádku a každý by měl nabírat tu krásu jarní novohradské přírody plnými doušky, ale neměl by zapomínat na pravidla, aby si to jak lidé tak zvěř užli v co největším klidu a pohodě.

Velkým zážitkem je setkání v přírodě s černými čápy, kterým se u nás mezi rybníky mimořádně daří, čejkami, které pokud ještě nezahnízdily provádějí snubní lety stejně, jako někteří dravci.

Myslivci v této době zahájili jarní úklidy svých kluboven a mysliveckých zařízení. Každý podstivý myslivec má již vyčištěné a opravené krmelce a zásypy a snaží se připravovat honitbu například na zvěřní políčka, budeje napaječky v místech, kde chybí voda a sází stromy do alejí či větrolamů, aby zvýšil potravní nabídku pro zvěř, poskytl ji kryt a ochranu a zvelebil krajinu. Přejme si, aby jsme měli co nejvíce podstivých a pracovitých mylslivců, kteří opravdu zvelebují krajinu a pracují ku prospěchu naší jedinečné České myslivosti se skutečným odkazem našich předků. Bry.