Je tu listopad!!!

05.11.2020 13:00

Vážení návštěvníci našich stránek, čas letí rychlým tempem vpřed a jen se objevily první podzimní dny, klepe na dveře zima a jediné, co nás od zimy odděluje je měsíc listopad. Ti myslivci, kteří tak dosud neučinili,  mají  poslední možnost začít dohánět prohřešky měsíce října, spočívající v přikrmování zvěře a zvednutí její kondice tak, aby s co nejmenšími ztrátami zvládla zimu. Opatření ohledně koronaviru značně zpomalila mnohé aktivity ne jen myslivců, ale i zemědělců o počasí ani nemluvě, neboť poměrně hodně srážek podmočilo pole která zůstala nesklizena. Pro myslivce je to dobrá i špatná zpráva. Ta dobrá spočívá v tom, že zvěř, především ta drobná, tedy zající, bažanti, koroptve a další budou mít dostatek krytu a potravy. Ta horší zpráva spočívá v tlaku především černé zvěře na tyto zbylé plodiny, kde budou stresovat právě drobnou zvěř, která bude muset vydávat značnou energii ke své ochraně. 

V této době se v lovu zaměřujeme především na černou zvěř, která intenzivně hledá masitou potravu a ve větší míře narušuje celistvost luk, čímž působí starosti především zemědělcům, ale nezapomínáme na mysliveckou etiku v lovu. Odlovem slabých nebo mladých kusů zajistíme stárnutí bachyní a kňourů, kteří jsou veledůležití pro tvorbu a skladbu tlupy s pevně danou hierarchií  čímž v budoucnu omezíme nežádoucí chování černé zvěře směrem k zemědělským plodinám. Rovněž tlumíme lišky a kuny včetně opeřenců, jakými jsou straky a vrány, které umí napáchat velké škody od drobného ptactva přes koroptve a další drobou zvěř i zpěvné ptactvo.

Do honitby zavážíme vhodně jadrné a družnaté krmení, které nesmí být plesnivé nebo s náznaky plísní. Rovněž se zdržíme podávání pečiva a různých domácích produktů, které obsahuje velké množství soli, cukrů, kvasnic a dalších potravin, které prostě zveři škodí a jejich podávání může vést až k úhynu. Pro spárkatou zvěř je velmi vhodný oves s pozadkem s příměsí řepky, máku či kukuřice. Z dužnatých krmiv je vhodná mrkev a řepka. Objemné krmivo, tedy seno nebo letninu necháme až na dobu, kdy bude mrznout a toto krmivo nám nebude natahovat vlhkou vzdušnost. Zásypy jsou již dávno zaneseny pšenicí a odpadem. Pozor, do zásypu je nutné nasypat dostatečné množství písku, který potřebuje hrabavá zvěř k trávení.

Na závěr je nutné připomenout, aby všichni myslivci dohlíželi na klid v honitbě, neboť nyní je na místě udržovat zvěř v klidu bez zbytečného zneklidňování. Rovněž případné myslivecké akce, tedy hony a naháňky je třeba provádět s maximálním klidem v honitbě, kdy by měl správný vedoucí společného lovu preferovat ticchý společný lov bez zbytečně ukřičených naháněk. Přejme si krásný listopad plný hezkých zážitků v přírodě. Bry.

PS: po  slechnutí vysokých trav na nás vyskakují různé odpadky po hlupácích, kteří je v přírodě trousí. Neubuďme lhostejní a každý kdo můžete, odneste do koše či kontajneru plastovou láhev, sáček či obal z přírody tam, kam patří. Odnesete sice malou věc ale uděláte tím přírodě velkou službu. Děkujeme. Bry.