Jaro nastavuje svoji odvrácenou tvář

10.03.2021 15:00

Vážení návštěvníci našich stránek, s radostí jsme přivítali jarní měsíc březen, který se nese ve znamení našeho nejrozšířenějšího vodního ptáka obhospodařovaného lovem kachnou divokou. Kachna divoká, neboli kachna březňačka, získala tento svůj myslivecký název tím, že v měsíci březnu je zpravidla v plném proudu tok - páření těchto ptáků, nebo dokonce již sedí na vejcích či vyvádí mláďata. Kachna není náročná na stavbu hnízda, kdy snáší vejce na břehy rybníků porostlých rákosem, využívá různých plovoucích drnů či dutin stromů. Vylíhlá mláďata kachny jsou schopna skočit na vodní hladinu z výši až 9 metrů!! My, novohradští myslivci, věnujeme kachně divoké svou péči, neboť se jedná o významný druh, který si naši péči rozhodně zaslouží a bohužel sledujeme klesající počty jindy tak hojného divoce žijícího ptáka, jehož stavy jsou decimovány šelmami, dravci především sovou Výr velký, vránami a volavkami, ale i nemocemi a nakonec i člověkem nezodpovědným lovem, chovem či přístupem při pohybu ve volné přírodě. 

V neposlední řadě ovlivňuje ne jen kachnu divokou, ale i ostatní ptactvo nepřízeň počasí, která se v letošním roce projevuje naplno a díky mrazům a sněhové pokrývce dochází k zachladnutí vajec a zničení nových životů. Pevně věříme, že kachnám v honitbě MS Nové Hrady dobře slouží kachní budky, které jsme před několika lety instalovali na naše rybníky a ne jen kachny je rády pro hnízdění využívají. Již jsme zde našli skořápky vajec konipase, kachny kopřivky a různého drobného ptactva. 

Hned, jak se oteplí, bude na čase vyčistit krmelce, zásypy a kroptví boudy, asanovat je a v případě potřeby je opravit či přemístit. V měsíci březnu a obecně v jarních měsících, přicházejí na svět nové životy zvěře a ostatní zvířeny v našich lesích, polích, lukách a rybnících. Prosíme všechny, kdo vstupují do volné přírody, aby  jste se drželi značených cest, své čtyřnohé kamarády jste měli na vodítku, chovali jste se tiše ne jen v lesích, ale i v okolí rybníků a pokud si sebou přinesete svačinu či pití, odneste si obaly zpět domů, kde je správně vytřiďte.

Všem slušným návštěvníkům naší přírody děkujeme.  Bry.