Dnešním dnem nabývá účinnosti nový zákon o zbraních a střelivu

01.07.2014 17:50


Dne 21. června  byl v částce 71 Sbírky zákonů vyhlášen zákon č. 170/2013 Sb., kterým se mění zákon č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu. Jde o rozsáhlou novelu, která se dotýká i ustanovení zákona o zbraních, která souvisí s držením a užíváním střelných zbraní pro lovecké účely. Asi největší novinkou novely zákona je možnost užití noktovizorů pro lov. Praxe by měla být taková, že si lovec zakoupí noktovizor a s tímto dojde na Odbor pro zbraně, bezpečnostní materiál a drogy PČR, kde si podá žádost o povolení držení tohoto doplňku zbraně, který by mu měl být vystaven na dobu neurčitou. Zde je rozpor, neboť dle zákona může mít lovec takový doplněk na zbrani pouze jeden rok a poté musí požádat znovu o prodloužení lhůty. Jakým způsobem se bude toto provádět zatím nevědí ani samotní policisté.

K tomuto je možné uvést pouze to, že každý myslivec loví dle svého uvážení a myslivecké etiky. Jsou místa, kde je užití noktovizoru nutností vzhledem ke škodám, které způsobí zvěř na zemědělských plodinách, ovšem ve většině případů lze lovit bez této techniky tak, jak to dělali naši dědové, což z nich dělalo skutečné myslivce a ne obyčejné lovce.

Druhou velkou novinkou novely zákona, kterou všichni přivítáme, je platnost zbrojního průkazu, který se od 1.7.2014 vydává na dobu 10 roků :-)

-Bry-