Aujeszkyho choroba, nová hrozba nejen pro lovecké psy!!!!!

15.03.2014 19:00

Asi každý myslivec, který se zajímá o aktuální dění v myslivosti již ví, že nemoc s názvem Aujeszkyho choroba, je vážnou hrozbou pro naše lovecké psy a ne jen pro ně. Dovolte nám tedy, aby jsme vás, širokou veřejnost mysliveckou i nemysliveckou, informovali o tomto závažném onemocnění, které končí vždy smrtí a to v době jen několika hodin od nakažení virem. Chorobu šíří divoká prasata, která mohou být v dospělosti chorobě odolná a vir který přenáší by již neměl být pro psy nebezpečný. Opravdovou hrozbou jsou mladá prasata. Ta přenáší "živý" virus, který trousí do přírody pomocí hlenů, slin a v neposlední řadě barvou (krví). Pes se v nejčastějším případě nakazí právě při kontaktu s nakaženou černou zvěří a to především v její přední části, tedy u svíráku a ryje (úst a nosu), kdy na divočáka doráží při dosledu nebo naháňce. Pokud se pes nakazí, začíná být apatický vůči okolí, má vysokou teplotu a začíná se velmi výrazně drbat v místě, kde se vir usadí. Pes se drbe až do doby, kdy si rozedře kůži do masa. Následně hyne a to dle fyzické kondice od 12 do 24 hodin. Bohužel, na tuto chorobu, kterou dnes roznáší asi 30 % černé zvěře na území ČR, není protilátka, která by naše psy ochránila a tak je nezbytné nepouštět psy do kontaktu s divočákem na "ostro", ale je potřeba psa krotit a učit jej držet si odstup. V zadních partiích je prase méně vnímavé a proto je pro psa tato část těla relativně bezpečná i když byl vir izolován z pochvy bachyní a spermatu divočáků v době chrutí, které v dnešní době může probíhat v podstatě celoročně. Pokud ulovíte kus černé zvěře nebo jej zpracováváte v domácích podmínkách, dbejte na to, aby jste místo s barvou černé zvěře řádně spláchli vodou a následně desinfikovali 2 % roztokem chloraminu, který by měl případné viry Aujeszkyho choroby zničit. Syrové maso z divočáka psům nepodáváme. Vývrhy nebo výhozy by jsme měli řádně likvidovat. Toto upozornění platí ne jen pro myslivce, ale i pro širokou veřejnost, která se pohybuje po lesích, tedy po honitbách a kontakt s černou zvěří u psa běhajícího na volno je v dnešní době velmi reálný. Pokud budete mít k tématu další dotazy, obraťte se na nás v knize návštěv, rádi Vám je zodpovíme.  -Bry-