Ani v měsíci říjnu novohradští myslivci nezahálí

07.10.2020 12:00

Ani v měsíci říjnu mysivci z MS Nové Hrady nezahálí a pracují v honitbě i na zamýšlených brigádách. Ta nejbližší nás čeká na Dobré vodě, kde provádíme údržbu trávníku za úplatu, kdy tyto peníze následně investujeme zpět do honitby, především pro nákup krmení a údržbu našeho majetku. Dále probíhají společné lovy na kachny, které doplňují naháňky na černou zvěř při sklizni zemědělských produktů. Zde je nutná velká obezřetnost při použití zbraně a zároveň při lovu zvěře, aby nedocházelo k lovu vodících bachyňí, které drží sociální skupinu a určují její řád. Často jsme po těchto lovech v rámci celé ČR svědky samotných "zakrnělých" selat, která následně napáchají více škody než užitku.

Rovněž vrcholí práce v honitbě na opravách mysliveckých zařízeních pro zvěř, která budou v pernamenci především na jaře. Jedná se především o kachní budky, kterých jsme v roce 2014 vyvezli do naší honitby více než sto kusů, kdy jsme několik desítek kusů již měli na ryvnících zkušebně vybudováno. Každoroční snůžky vajec v těchto budkách ukazují, že jsme se vydali správným směrem a je potřeba v tomto trendu pokračovat, neboť populace divokých kachen každým rokem klesají. Nejlepším ukazatelem jsou hubené úlovky při podzimních tazích. Proto jsme vyrazili na naše rybníky a několik vyvrácených kachních budek vrátili na svá místa a další práce na těchto opravách nás čekají.

Po sklizni zemědělských produktů začínají v honitbě vznikat tzv. hladová okna. Zvěři mizí potrava a kryt a proto se může dostávat do stresu, kvůli kterému dochází k okusu dřevin v lesích. Tomuto stavu nenapomáhá ani zvýšený počet houbařů či pejskařů v lesích, kde nemá zvěř dostatek klidu. Mějme stále na mysli, že například srnčí zvěř stále intezivně kojí svá mláďata a tento stav trvá až do konce roku a soustavné vyrušování způsobuje této naší hojné zvěři nepříjemné komplikace. Proto i na tomto místě apelujeme na všechny návštěvníky naší přírody o disciplínu a pohyb výlučně po lesních cestách,  pejsky mějte na vodítku a svá vozidla odstavte na okraji lesa. Vjezd na lesní cesty je ze zákona zakázán i když není cesta osazena dopravní značkou. 

Věříme, že za dodržení základních pravidel pohybu v přírodě si ji užijeme jak my myslivci, tak vy, návštěvníci naší krásné přírody. Myslivecký spolek Nové Hrady přeje všem slušným návštěvníkům krásný podzim. Bry.