Velká voda působila škodu ne jen na majetku!!

23.06.2013 09:00

Dnes a denně jsme informování ve sdělovacích prostředcích o škodách, které napáchala velká voda. Bohužel si tento živel vybral svou daň na životech i mezi zvěří. V současné době provádí MS Nové Hrady vyčíslení škod způsobených velkou vodou především na vodním ptactvu a drobné zvěři. Jedná se o zničené snůšky vajec divokých kachen, divokých hus, bažantů, koroptví, ale i vzácně se vyskytujícího jeřábka. Dále se povodně dotkly i zajíců, zvěře srnčí a mysliveckého zařízení, které slouží pro přikrmování divokých kachen nebo jejich hnízdění, tedy kachních budek. Když už se zdálo, že je velké vodě konec, současné počasí nás varuje a vybízí k ostražitosti, neboť vytrvalý déšť opět zvedá hladiny našich řek. Vzhledem k té skutečnosti, že se do potoků a řek splavuje poměrně velké množství různých látek, musíme počítat i s velkými ztrátami na račí populaci, která se u nás vyskytuje především v potoční lokalitě u obce Nakolice, Sokolí hnízdo a Veveří. Velmi prosíme návštěvníky našich krásných lesů, aby se chovali maximálně ohleduplně při pohybu po lesních cestách. Zvěř potřebuje šetřit energii, aby mohla zdárně odchovat novou generaci. Stačí si jen představit, že pokud tři nebo čtyři dny vytrvale prší, i zvěr a ptactvo promokne a při vyplašení může dojít k jejímu uřícení, prochladnutí a následnému trýznivému úmrtí v horečkách. Za pochopení děkujeme. -Bry-