Říjen v MS Nové Hrady

01.11.2013 09:32

Vážení návštěvníci našich stránek dovolte nám, abychom vás informovali o činnosti našeho MS během měsíce října roku 2013. V této době již máme hony na divoké kachny za sebou a nutno dodat, že vše vyšlo dobře. Jak poplatkové lovy tak hon MS. Celkem jsme vypouštěli 1300 ks divokých kachen a z tohoto počtu jsme ulovili téměř 50 %. Z toho vyplývá, že v přírodě zůstalo okolo 600 až 650 kachen, které budou tvořit budoucí divokou populaci kachny divoké na Novohradsku.

Dále jsme v průběhu října dokončovali instalaci hnízdních budek pro kachny a to tak, abychom mohli dokončit žádost o dotaci na tuto činnost. Celkem jsme na rybníky v honitbě MS Nové Hrady vyvezli 102 kusů kachních budek. Tímto samozřejmě práce nekončí. Budky musíme pravidelně kontrolovat a to hlavně po zimě, kdy led způsobuje vysazování nosných kůlů, které je třeba znovu upevnit. Doufáme, že budky budou dlouho sloužit svému účelu a spousta divokých kachen zde najde útočiště pro hnízdění a před nepříznivým počasím. Všem, kteří se aktivně zapojili do budování budek a jejich osazování ještě jednou jménem celého výboru MS děkuji.

Další tradiční činností v říjnu je finální příprava přikrmovacích zařízení, jakými jsou například krmelce, zásypy a slaniska. Rovněž se osazují budky pro drobné ptactvo, které u nás bude zimovat a které tak snížíme útrapy způsobované zimním počasím. Rovněž se chystáme na hon na bažanty, který proběhne začátkem listopadu a po něm budou následovat naháňky na černou zvěř, jejíž lov poměrně stagnoval z důvodu veterinárního opatření o kterém vás budeme informovat v samostatném článku. Naháňka na černou zvěř vyvrcholí slavností poslední lečí v duchu mysliveckých tradic.

Na sklonku září jsme se účastnili akce KIC Nové Hrady nazvanou Gastroslavnosti. U této příležitosti jsme nabízeli návštěvníkům zvěřinový guláš, který měl velký úspěch, za což jsme moc rádi. Celý den a následný večer byl vydařený a tak nezbývá než doufat, že takových akcí bude na Nových Hradech více a rovněž, že se zapojí i více občanů Nových Hradů, neboť především pro ně je tato akce pořádána.

 

Závěrem tradičně žádáme návštěvníky naší krásné novohradské přírody, aby se drželi vyznačených cest, své čtyřnohé kamarády měli vždy na vodítku a pohybovali se tak, aby nerušili zvěř a ostatní obyvatele přírody při přípravě na zimu. Rovněž je vhodné reflexní oblečení nebo oblečení, které je dobře viditelné. Jak je výše uvedeno, budou probíhat společné lovy v lesních komplexech, tak aby nedošlo k nějakému úrazu. Těšíme se s vámi nashledanou v naší přírodě a ne jen tam. –Bry-