Radiace divokých prasat na Novohradsku

04.11.2013 10:12

Jak jsme již informovali návštěvníky našich stránek, v průběhu roku 2013 došlo k poměrně závažné věci týkající se MS Nové Hrady, která spočívala v možné zdravotní závadnosti zvěřiny z divokých prasat, která by měla být nadlimitně kontaminována radionuklidy – kumulovaná aktivita cesia (Cs-134 a Cs-137). Tato informace byla podána vedením Krajské veterinární správy v Českých Budějovicích na schůzce mysliveckých hospodářů v Trhových Svinech. Na této schůzce byli hospodáři vyzváni, aby předložili tři vzorky z ulovených divokých prasat k monitoringu výskytu výše uvedených látek ve zvěřině divokých prasat. Dále bylo konstatováno, že vyšetření vzorku zvěřiny bude hradit dané myslivecké sdružení, které se dále musí postarat o uložení ulovené zvěře po dobu 8 dní ve stavu po ulovení, tedy celý kus včetně vývrhu a loveckého práva (vnitřností). V případě pozitivního nálezu pak bude zvěř na náklady sdružení likvidována v kafilérii. S takto nastaveným vyšetřením či monitoringem nesouhlasila většina přítomných a dožadovali se uhrazení všech nákladů tak, jak je tomu v sousedním Německu, kdy se za kus černé zvěře vyplácela částka 200 – 300 Eur, pokud byla prokázána kontaminace zvěřiny a veškeré náklady tak nesl stát. V ČR se opět vše hodilo na vrub myslivcům, kteří jsou zájmovou organizací a vysoké náklady na vyšetření prasat by neuneslo pravděpodobně žádné sdružení (MS Nové Hrady ulovilo v roce 2012-13 přes sto kusů divokých prasat!!).

MS Nové Hrady se tomuto doporučení nepodřídilo, neboť nám nastavené podmínky přišly diskriminační a neopodstatněné s tím, že jsme respektovali zjištění KVS, ale nechtěli jsme nést výše zmíněné náklady. Lov tedy probíhal standardně dle zákona o myslivosti.

Po několika telefonátech s vedením KVS bylo ze strany tohoto úřadu dne 6. 6. 2013 rozhodnuto o zahájení správního řízení – předběžného opatření z důvodu provedení monitoringu kontaminace zvěřiny divokých prasat radionuklidy. MS Nové Hrady tak dostalo za povinnost předložit ke zkoumání zvěřinu ze všech ulovených divokých prasat k popsanému vyšetření. Jaký zvrat ovšem nastal při dalším jednání, kdy se MS dovědělo, že při nařízení správního řízení bude veškeré vyšetření hrazeno z rozpočtu KVS potažmo státu a rovněž případná likvidace v kafilérii bude hrazena z rozpočtu Jihočeského kraje, který uvolnil na tento problém finanční prostředky. Apelovali jsme tedy na to, aby se o tomto postupu dověděla i ostatní sdružení nebo honitby, čímž by byl monitoring velmi úspěšný a dalo by se jednoznačně prokázat, jak jsou divoká prasata „ozářena“. Na toto bylo vedením KVS sděleno, že tolik finančních prostředků pro tento problém není!!! V podstatě se tak spoléhalo na zastrašování lidí správním řízením a pokutou až  2 000 000 Kč, pokud nebudou dobrovolně vzorky odevzdávat. Jak typické pro náš právní stát.

Zpět k problému. MS Nové Hrady nechtělo v žádném případě šířit zvěřinu, která by mohla být nebezpečná pro její případné konzumenty, ale rovněž jsme se nehodlali smířit s tím, že na vše doplatí opět myslivci.

Vzhledem k tomu, že jsme nesouhlasili se zněním předběžného opatření, byť jsme respektovali nutnost vyšetření zvěřiny, proti nařízení jsme se v zákonné lhůtě odvolali k nadřízenému orgánu do Prahy. Lov divokých prasat začal stagnovat a tak se nařízené opatření dařilo plnit jen velmi těžko a díky pár obětavým členům MS.

Očekávali jsme, že bude o našem odvolání rozhodnuto do 30 dní od doručení, ovšem nic takového se nestalo. Když naše čekání na rozhodnutí o odvolání překročilo třetí měsíc, sepsali jsme stížnost na nečinnost KVS potažmo nadřízeného orgánu Ústřední veterinární správy Praha a žádali okamžité zastavení nařízeného opatření, neboť se vyšetřením osmi vzorků zvěřiny divokých prasat prokázalo, že zvěřina z divokých prasat v honitbě MS Nové Hrady je naprosto v normě, respektive hluboko pod přípustnou normu. Jen pro zajímavost, nezávadnost zvěřiny je stanovena do 600 Bq/kg. Maximální hodnota byla u MS okolo 200 Bq/kg pouze u jednoho kusu. Jinak byly hodnoty v rozpětí 0,6 až 70 Bq/kg. Tímto dle správního řádu pominuly důvody k dalšímu opatření a řízení mělo být okamžitě zastaveno. Na základě této stížnosti – žádosti bylo dne 7. 10. 2013, tedy po čtyřech měsících, doručeno rozhodnutí o odvolání, které odvolání MS zamítlo a ponechalo v platnosti nařízení KVS České Budějovice s odůvodněním, že nadlimitní hodnoty byly zjištěny u prasat v sousedních honitbách!!! Než jsme stačili na toto rozhodnutí reagovat, obdrželo MS 11. 10. 2013 další dopis, ve kterém bylo KVS ČB sděleno, že zastavují správní řízení s MS ve věci monitoringu kontaminace divokých prasat a pouze doporučují MS Nové Hrady, aby si na vlastní náklady nechalo jednou za čas kus divokého prasete vyšetřit. MS tedy začalo opět normálně hospodařit a hlavně lovit divoká prasata, jejichž nelovením docházelo k poškozování luk soukromých zemědělců, polních plodin apod. a docházelo tak ke škodám, které muselo MS opět řešit. Níže uvádíme pár zajímavostí k celé záležitosti.

 

MS žádalo vysvětlení, proč nehradí vyšetření stát, když zvěř patří státu?

Odpověď KVS : po ulovení zvěře se jedná o potravinu a MS se tak dopouští šíření nakažlivé potraviny což je v dikci KVS.

 

MS sdělilo, že pokud prase uloví a zkonzumuje sám lovec, nic nešíří a není tak postižitelný?!

Odpověď KVS : dostane pokutu MS!!! (aby člověka cesium ohrozilo na zdraví, musel by jeden člověk sníst 40 kg zvěřiny – to nesní žádný myslivec za rok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

 

 

MS na základě výše uvedeného žádalo, aby byl zakázán sběr lesních plodů na území míst, kde bylo zjištěno „ozáření“ divokých prasat. Především hub, borůvek a brusinek.!! Zákaz konzumace výrobků hospodářských zvířat např. krav, ovcí, koz apod.

Odpověď KVS: toto není náš problém, lesní plody nespadají do jejich dikce a stejně tak hospodářská zvířata!!!!!!!!

 

MS žádalo vysvětlení, jak je možné, že ulovené divoké prase je potravina a utržená houba či borůvka potravina není, když se rovněž konzumuje?????

Odpověď KVS: nespadá do naší dikce!!!!!!!!!!!! To neřešíme.

 

MS žádalo vysvětlení, jak je možné, že sousední honitby v Rakousku, se kterými má MS hranice, takové vyšetření vůbec nepodstupují???

Odpověď KVS: ano, s Rakušany je problém, tváří se, jako že tam ten problém není???????????? (Rakušané po havárii v Černobylu vylévali mléko a pálili obilí, které měl kontaminovat radioaktivní mrak)

 

Citace z rozhodnutí o odvolání k náhradě škody či nákladům :

„chovateli se poskytne náhrada nákladů a ztrát, které vznikly v důsledku provádění mimořádných veterinárních opatření ke zdolávání některé z nebezpečených nákaz a nemocí přenosných ze zvířat na člověka“ – „z uvedeného tedy vyplývá, že náhrada nákladů a ztrát se poskytuje pouze v případě výskytu nebezpečné nákazy nebo nemoci přenosné ze zvířat na člověka. V daném případě se však o nebezpečnou nákazu nebo nemoc nejedná a náhrada nákladů tak nepřichází v úvahu“. Konce citace.

 

 

Jak si vysvětlit tuto větu? Je tedy cesium tak nebezpečné, nebo se jedná o jakýsi pokus, co všechno myslivci vydrží? Či se někdo potřebuje obohatit a tak si vymyslí problém a myslivci plaťte?

 

Nechceme tímto vyvolat žádnou nevraživost mezi KVS a myslivci či MS Nové Hrady, pouze chceme, aby se v tomto státě postupovalo spravedlivě ke všem a problémy se řešily objektivně a vše bylo řečeno od Á do Z. V případě dotazů k dané problematice nám napište buď na naše stránky nebo do mailu.

 

Myslivosti zdar! –Bry-