Jarní práce v honitbě MS Nové Hrady

09.05.2013 21:17

Vážení návštěvníci našich stránek, dovolte mi, abych vám stručně popsal naší brigádnickou činnost v průběhu jarních měsíců. Po členské schůzi jsme se sešli na naší klubovně, kde jsme provedli vysečení trávy, vyorání topinambur, vyplení chodníků, úklidu dřeva a odvozu odpadu na sběrný dvůr. Ještě nám zbývá vymalovat klubovnu a provést vyčištění trofejí a preparátů. V příštích měsících bude naše činnost směřovat výhradně do honitby, ke zvěři a přírodě. Již jsme provedli úklid částí honitby, kde si to naši méně uvědomělý spoluobčané či totální hlupáci spletli se skládkou smetí a ne jen domácího odpadu, ale ponejvíce pneumatik, pet láhví, různých plastových nádob apod. Výjimkou nejsou domácí spotřebiče. Co si může normální člověk myslet o osobě, která doveze do prostřed lesa starý televizor a tento zapálí???? Vyhodí dva kusy lednic i se zbytky potravin?? K tomu není co dodat. V době, kdy máme na Nových Hradech otevřen dvakrát v týdnu sběrný dvůr, to pochopit nejde. Pravda je ovšem i taková, že spousta odpadu vyhazují v naší honitbě i občané Vietnamu, Rakouska a dalších, kteří v ČR, například v Českých Velenicích, s úspěchem podnikají nebo naši zemi navštěvují. Igelitové pytle, naplněné vším možným, je pak nejlépe vyhodit do lesa i se školními sešity svých dětí!!!

Ale obraťme list, když pomineme výše uvedené neduhy poslední doby, je naše novohradská příroda stále krásná. Aby jsme i my, myslivci na Nových Hradech, přispěli k udržení bohaté fauny, rozhodli jsme se v rámci dotací požádat o datace na kachní budky. Pokud vše dopadne dobře, do konce léta by jsme měli do honitby vyvézt a instalovat okolo 150 ks kachních budek. Zde si zaslouží poděkování ředitel podniku Rybářství Nové Hrady, s.r.o., pan Ing. Zvonař a starosta města Nové Hrady Mgr. Hokr. Dále jsme vyčistili krmelce pro spárkatou zvěř (zvěř srnčí, dančí, jelení) a zásypy s krmítky pro zvěř drobnou pernatou a srstnatou (bažanty, zajíce, koroptve apod.) Rovněž jsme vyvěsili několik budek pro drobné ptactvo a v honitbě jsme obnovili zvěřní políčka, aby zvěř nepůsobila větší škodu na zemědělských plodinách. I nadále sháníme placené brigády, kdy nám vydělané prostředky poslouží k nákupu krmení pro zvěř, opravy na klubovně, akcí pro širokou veřejnost apod. Tímto děkujeme všem, kteří nám vycházejí vstříc a pomáhají tak MS v nelehké době.

Závěrem mi dovolte, abych vás všechny požádal o velkou míru tolerance v nadcházejících měsících. Měsíce duben, květen, červen a červenec jsou období, kdy se rodí mláďata v podstatě všech druhů zvěře u nás žijících. Je nutné, co nejméně zvěř stresovat a proto se pohybujete vždy po lesních cestách v tichosti, své čtyřnohé kamarády venčete vždy na vodítku tak, jak ukládá zákon a do lesů nevjíždějte motorovými vozidly, kdy i zde platí zákaz vjezdu. Rovněž se v současné době rozmáhá jízda na koních volným terénem. Nemáme vůbec nic proti této aktivitě, ale i zde platí obdobná pravidla. Projíždění luk nebo osetých polí působí v podstatě stejně, jako jízda na motokrosové motorce apod. Je potřeba držet se cest a pak nebude mít nikdo žádný problém. Lesní cesty jsou jak stvořené pro jízdu na koni, ovšem ne pro jízdu s motorovými prostředky. Tak to jen pro připomenutí.

Všem slušným lidem přejeme v naší přírodě jen samé krásné zážitky. Za MS Nové Hrady Bry