Co se dělo o prázdninách v MS

19.08.2013 20:48

Léto je téměř za námi a je na čase přidat nové informace z našeho mysliveckého sdružení. I když byly dovolené v plném proudu, myslivci na Nových Hradech zahálet nemohli a museli splnit stanovené a dohodnuté brigády.

V první řadě je na místě udržovat majetek MS v pořádku a tak je potřeba upravit prostor okolo odchovny a klubovny, kde sečení trávy na téměř denním pořádku. Nutností je zapojit sekačky, kosy, křovinořezy a někdy i motorové pily. Tato údržba probíhá vždy v režii členů MS a každému, kdo se sekačkou nebo jiným strojem přijde zaslouží velké poděkování.

Dále museli členové MS splnit nasmlouvané placené brigády. Tou hlavní v letošním roce je sečení trávy na podniku Dobrá voda. Opět zde bylo nutné aktivovat všechny síly a prostředky, kterými byly traktory s kárami, traktůrky, sekačky a opět nepostradatelné křovinořezy. Díky této brigádě zajistí MS dostatek prostředků pro další provoz a nákup krmení pro zvěř na zimu. Vedení společnosti  Poděbradka a.s. – respektive  podniku Dobrá voda zaslouží poděkování za možnost této brigády s připojením přání dobré spolupráce i v dalších letech.

Mezi brigádami na dobré vodě jsme začali budovat a instalovat kachní budky, abychom mohli čerpat dotace ze státního rozpočtu České republiky a ještě více podpořili zvěř a další chráněné druhy vodního ptactva. Během měsíce srpna jsme instalovali již více jak padesát budek a v tomto trendu chceme pokračovat a jít ostatním příkladem správného hospodaření a ochraně zvěře a dalších obyvatel přírody. Zde by jsme rádi poděkovali Rybářství Nové Hrady zastoupené Ing. Zvonařem a městu Nové Hrady v čele s Mgr. Hokrem, kteří nám umožnili budky na rybníky  v jejich vlastnictví instalovat. I zde věříme v dobrou budoucí spolupráci.

V podstatě celé jaro a léto jsme řešili problém ohledně radiace divokých prasat. O tomto problému budeme návštěvníky našich stránek informovat bezprostředně po obdržení odvolání proti zahájenému správnímu řízení. Předběžně pouze dodám, že ze čtyř ulovených a vyšetřených divokých prasat jsme neměli žádný potvrzený nález radiace v těle ulovené zvěře, který by byť jen sebeméně ohrozil kohokoli na zdraví. Celou záležitost považujeme za účelovou a nastavení systému kontroly za diskriminační vzhledem k obdobným kontrolám v jiných státech EU.

V druhé polovině roku nás ještě čeká hlavní lovecká sezona, tedy hony a to ne jen našeho sdružení, ale lovy se zahraničními lovci, příprava mysliveckých zařízení na zimu, tlumení letošních přírůstků zvěře myslivosti škodící apod. Doufejme, že se vše obejde bez větších problémů a zbývající akce proběhnou v duchu všech mysliveckých tradic.