Červen, měsíc myslivosti a ochrany přírody

01.06.2013 18:22

Tento měsíc patří v myslivosti a ochraně přírody mezi nejvýznamnější měsíce celého roku právě proto, že se rodí nejvíce mláďat různých druhů zvěře a to jak zvěře pernaté tak srstnaté.

Hlavní úkol pro nás, myslivce a ochránce přírody, je uchování klidu pro zvěř před predátory a neukázněnými návštěvníky našich lesů. Ne každý si totiž uvědomuje, že procházka se svým čtyřnohým kamarádem, zdánlivě prázdným lesem, může způsobit velké problémy zvěři, která v té době klade (rodí ) mláďata nebo je krmí. Nejde ale pouze o „ neukázněné pejskaře“, ale např. i o cyklisty či turisty, po kterých v lesích zůstává pouze nepořádek.

Tímto také apeluji na většinu slušných návštěvníků naší krásné novohradské přírody, aby nebyli lhostejní k lidem, kteří ničí naší přírodu. Přírodu totiž neničí sobě, ale nám všem.

Pozor také na mláďata, která naleznete na loukách, polích či v lesích. Často lidé podlehnou dojmu, že mládě je opuštěné a ihned se ho snaží zachránit. Nedělejte to. Stává se to hlavně u srnčí a zaječí zvěře. Matka mládě odloží a sleduje ho z úkrytu, aby svojí přítomností nepřilákala predátory, kteří jsou nebezpeční stejně jako lidé dotýkající se jich nebo se je snažící zachránit. V současné době nás nejvíce trápí déšť a chladné počasí, které nás stále neopouští a bohužel se ani částečně nestřídá s teplejším počasím a hlavně sluníčkem, které všichni tolik potřebujeme. Doufejme, že zvěř přežije toto těžké období bez větší újmy a nedojde k velkým ztrátám na nově narozené zvěři, která často promokne, prochladne a následně umírá v horečkách. Zde více než kdy jindy platí, aby byla zvěř co nejméně rušena a nemusela vydávat svou energii na útěk, většinou mokrou loukou nebo lesem.

Myslete proto na ukázněné chování při návštěvě lesa,  které by však nemělo platit pouze pro červen, ale pro celý rok.

Všem přátelům přírody přejeme mnoho krásných zážitků v našich lesích.

 

Za MS Nové Hrady Martin Brychta