1. ročník Dne ochrany přírody, myslivosti a rybářství se vydařil

26.06.2013 12:00

Dne 22. 6. 2013 proběhl 1. ročník Dne ochrany přírody, myslivosti a rybářství, který se uskutečnil v zámecké zahradě na Nových Hradech.

Od 13:00 hodin se o slavnostní zahájení postarala dechová kapela Veselá muzika vedená panem Bc. Josefem Vochozkou, který s kapelou vystoupil v rámci sponzorského daru u příležitosti probíhajících oslav 50. výročí založení MS Nové Hrady, 50. výročí založení Místní organizace sortovních rybářů a 30. výročí založení MO ochránců přírody Nové Hrady. Nutno dodat, že jak muzikanti tak zpěváci kapely předvedli výborný výkon hodný jejich jména  a příjemně pobavily všechny přítomné. Je na místě jim  poděkovat a vyslovit přání, aby spolupráce i nadále v tomto duchu pokračovala.

Pro děti byla připravena nabídka deseti „soutěží“, kde byla prověřena jejich znalost ochrany přírody, myslivosti, rybářství, kynologie a zručnosti ve střelbě z luku, vzduchovky, nahazování prutem do vymezeného prostoru a házení míčků na cíl. Děti se zapojily velmi aktivně o čemž svědčí i jejich počet, který dosáhl téměř osmdesátky účastníků, což je úctyhodné číslo a my všem dětem děkujeme za projevený zájem. Soutěže byly vedeny myšlenkou „kdo ví a umí vyhrává a kdo neví vyhrává také“, protože mu bylo vše řádně vysvětleno a děti tak získaly nové vědomosti, čímž byl naplněn smysl  celého dne, tedy ochrany přírody ve všech podobách. Praktický příklad pomoci a ochraně přírody si mohly děti vyzkoušet pří jízdě lodičkou po jezeře, kdy bylo jezírko čištěno od pet lahví, skleněných lahví a dalších věcí, které do jezírka rozhodně nepatří.

Pro dospělé byla připravena soutěž v hodu polenem za divočákem - srncem, kdy si hlavní cenu vyházel pan Pavel Samec z Plzně, který hodil poleno do vzdálenosti devíti metrů. Druhým nejdelším hodem mu sekundoval člen MS Nové Hrady pan Arnošt Maier, kterému chybělo k vítězství  několik centimetrů.

 

O občerstvení se postaral penzion Hamr a pouze závada na výčepním zařízení trochu zastínila jinak velmi dobrý servis. Třešničkou na dortu byly grilované ryby, které ocenil každý, kdo si je stihl dát dříve, než došlo k jejich vyprodání. Zde patří dík MO sportovních rybářů z Nových Hradů v čele s Ing. Ludovítem Kasanem, jedním z hlavních organizátorů celé akce, který je hnacím motorem organizace, jež sdružuje rovněž naše děti a dospělé. Dalším z hlavních organizátorů byl pan Ladislav Starý, který se stará o naše nejmenší ochránce a myslivce stejně, jako o celou MO ochránců přírody v Nových Hradech. Oběma uvedeným náleží za jejich obětavost poděkování.

Zážitkem bylo i shlédnutí skvělého vystoupení mistra Evropy v dřevorubeckém sportu pana Davida Síly, kdy předvedl své umění s motorovou pilou, ruční pilou a sekerou. Jeho výstup po kmenu a následné přesekání polena nadchlo všechny přihlížející stejně, jako práce s ruční zubatou pilou či speciálně upravenou motorovou pilou vážící 27 kg s lištou z harvestoru a motoru z terénního motocyklu o obsahu 250 kub. cm.

Akci doplnila  přehlídka trofejí z honiteb sousedících s honitbou MS Nové Hrady. Zde bychom velmi rádi poděkovali členům MS Kamenná – Žár, Blata – Hranice a Vraní Hnízdo, kteří se spolu s MS Nové Hrady této neoficiální přehlídky zúčastnili. Především srnci z honitby MS Kamenná – Žár byly opravdu na vysoké chovatelské úrovni.

Celý den se nesl v duchu oslav měsíce června, který je měsícem myslivosti a ochrany přírody a již zmíněného jubilea MS Nové Hrady, MO ČRS a MO ČSOP N. Hrady. Celá akce si kladla za cíl propagaci ochrany přírody, myslivosti a rybářství, sjednocení v duchu kamarádství ne jen členů mysliveckých sdružení a spolků ale hlavně osvěty a dobré zábavy. Organizátoři se snažili, aby si tento den mohl každý užít.

Zde by jsme za organizátory velmi poděkovali starostovi města Nové Hrady Mgr. Vladimíru Hokrovi a dalším zaměstnancům radnice, ředitelce technických služeb pani Aleně Kedrušové, panu Horalíkovi a všem zaměstnancům za pomoc, včetně perfektně připraveného materiálu pro pana Sílu, o který se postaral neméně zdatný dřevorubec pan Stanislav Budín. Vedení Akademie Věd sídlící v zámku na N. Hradech zastoupených Petrem Hambergerem, kteří nám poskytli prostory krásně upravené zámecké zahrady a den zaštítili sponzorským darem v podobě elektrické energie a zapůjčením dalšího materiálu. Velmi nám dále pomohl pan Kamil Vlček z hotelu Máj, který byl připraven v případě nepřízně počasí poskytnout sál v hotelu a vše tomu podřídil,  člen MS N. Hrady pan MVDr. Kypet, který zapůjčil techniku k dopravě dřeva a balíku slámy a Ing. Zvonař a zaměstnanci Rybářství Nové Hrady pan Škornička st. a ml., kteří zařídili dovoz lodi k jezírku a celý den obsluhovali.

 

Závěrem bychom za organizátory poděkovali všem členům spolků, kteří akci pomohli zorganizovat, neboť bez jejich obětavé práce by nemohla vzniknout a hlavně všem návštěvníkům, kteří svou účastí potvrdili, že je o takovou akci na Nových Hradech zájem a má smysl v tomto duchu pokračovat. Dle odhadu organizátorů  se zúčastnilo celé akce ke třem stovkám návštěvníků.

Druhý ročník Dne ochrany přírody, myslivosti a rybářství bude – zájem a slušná účast k tomuto organizátory zavazuje. Těšíme se na setkání v měsíci červnu roku 2014. Organizátoři a pořadatelé -Kas-Bry-Sta-